Membrane na strehi kot češnja na torti

Marsikdo je še vedno precej skeptičen glede ravne strehe in njene trajnosti. Če se načrtovanja lotimo premišljeno in uporabimo vse razpoložljivo znanje in primerne materiale, lahko življenjsko dobo strehe podvojimo ali celo potrojimo.

Image
Sestavo obrnjenih ravnih streh lahko še dodatno izboljšamo z uporabo pravih membran.

Govorimo o obrnjenih ravnih strehah, ki omogočijo zaščito hidroizolacije pred mehanskimi, temperaturnimi ter drugimi poškodbami. Seveda pa lahko sestavo obrnjenih ravnih streh še dodatno izboljšamo z uporabo pravih membran. Poglejmo si dve najpomembnejši:

1. Sloj za pospešeno odvodnjavanje vode: FIBRANskin SEAL
Membrana FIBRANskin SEAL pomaga pospešeno odvodnjavati, ne da bi ovirala prehod pare. Hkrati pa lahko deluje tudi kot ločilni sloj in preprečuje infiltracijo manjših delcev v sistem.
Glavni cilj obrnjene ravne strehe je z zaščito hidroizolacije ustvariti trajno ravno streho, ki omogoča nešteto finalnih obdelav - pohodna, nepohodna, povozna itn. - brez posebnih prilagajanj spodnje sestave sklopa. Voda lahko poleg hipne ohladitve s seboj prinese tudi majhne delce, ki se lahko infiltrirajo med ploščami, zato pri obrnjeni strehi ni cilj, da vodo spuščamo v sistem. Z uporabo membrane za pospešeno odvodnjavanje se temu elegantno izognemo že na zgornjem nivoju, kar predstavlja res dobro nadgradnjo sistema.

2. Ločilni, drenažni in filtracijski sloj: FIBRANfilter SF-32
Pri finalnih obdelavah, kot sta povozna površina ali zelena streha, oz. pri parno zelo zaprtih obdelavah, kot je cementni estrih v kombinaciji s keramiko, je priporočljivo uporabiti membrano, ki deluje kot ločilni ter drenažni sloj.

Več v reviji Gradbenik

Sorodne vsebine

Aktualno

Olimpijada v mestnem parku

15. julij 2019 Pariz bo prizorišče poletnih olimpijskih iger leta 2024. Nekaj športnih tekmovanj načrtujejo celo v samem centru mest...

Pogovor

Helios prenovil Trening center

17. maj 2019 Helios je ena največjih premaznih skupin na evropskem trgu, zato lahko kupcem ponudi številne prilagojene izdelke in ...

Aktualno

Pritrjevanje v votle zidake

17. maj 2019 Do pred nekaj let sploh ni obstajal dokument oz. smernica za načrtovanje pritrdil v zidake.Inženirji so se tako poslu...