Nordijski center Planica

Začetki razvoja Planice segajo v trideseta leta 20. stoletja, ko je bila zgrajena prva skakalnica. Kasneje so gradili vse večje, Planica pa je postala prostor inovacij in postavljanja novih okvirjev s podiranjem rekordov in premikanjem mej mogočega.

Nordijski center Planica

Po osamosvojitvi Slovenije so objekti pričeli propadati, v končni fazi s porušitvijo Bloudkove velikanke, ki se je vdala pod težo snega. Potreben je bil nov premišljen projekt obnove in nadgradnje, Leta 2009 je bil v sodelovanju Ministrstva za šolstvo in šport RS ter Zbornice za arhitekturo in prostor organiziran natečaj za izbiro najprimernejše rešitve ureditve Nordijskega centra (NC) Planica kot nacionalnega športnega središča.

Projekt NC Planica je bil po sedmih letih načrtovanja in gradnje z otvoritvijo Osrednjega objekta zaključen. Stavba, ki s svojo lego tvori novo jedro in arhitekturni poudarek športnega središča, je izrazito večnamenska, z integracijo notranje smučarsko-tekaške steze in dveh vetrovnikov pa dosega edinstvenost v svetovnem merilu. Programska in funkcionalna zasnova celostne ureditve in objektov je bila uspešno preizkušena že v letih 2015 in 2016 s prireditvami svetovnega ranga.

Projekt Nordijskega centra Planica je v letu 2016 prejel Plečnikovo nagrado.

Več v reviji Gradbenik