Švicarija znova v nekdanjem sijaju

Nekdanji ljubljanski hotel Tivoli, bolj poznan pod imenom Švicarija, je po treh letih obnove znova zasijal v nekdanjem sijaju. V stavbi, stari dobrih 100 let, bo odslej umetniški center z delovnimi in bivalnimi ateljeji.

Švicarija znova v nekdanjem sijaju

Hotel Tivoli, med Ljubljančani bolj znan kot Švicarija, zgrajen med letoma 1908 in 1910, je obratoval skoraj do konca leta 1930 in je bil priljubljeno mestno družabno zbirališče, v njem so prirejali razne kulturne prireditve in plese. Hotel je bil prav tako kraj srečevanja umetnikov in umetnic, njem pa je kratek čas živel tudi Ivan Cankar. Po drugi svetovni vojni so stavbo uporabljali za različne namene. V njej so uredili tudi nekaj ateljejev, hotelske sobe pa so postala stanovanja.

O prenovi Švicarije sta Mestna občina Ljubljana (MOL) in Javni stanovanjski sklad MOL začela resneje razmišljati leta 2009, ker so ugotovili, da je stavba potrebna obsežnejše prenove. Leta 2013 je Mestna občina Ljubljana razglasila Švicarijo za kulturni spomenik lokalnega pomena z željo, da bi obnovili in revitalizirali degradirani kulturni spomenik in v njem vzpostavili umetniški center z delovnimi in bivalnimi ateljeji.

Stanovalce Švicarije so preselili, tako da je bila stavba leta 2012 že prazna. Z javnim razpisom je občina izbrala izvajalce prenove, dela so se začela leta 2015. Švicarija je bila uradno odprta 8. maja letos, dan pred ljubljanskim mestnim praznikom.