Najem 50 kvadratov v Ljubljani - skoraj fantazija nemogoče

Ste navdušeni, da ste končno našli želeno službo in razmišljate o selitvi v prestolnico, da bi tako lažje premagovali dnevne obveznosti ter po službi še utegnili skočiti na šport ali kakšno drugo dejavnost? Ugotovili boste, da stojite pred velikim izzivom, saj v Ljubljani in okolici primanjkuje lepo opremljenih majhnih in srednje velikih stanovanja za dolgoročni najem. Razlogov za to pa je kar nekaj.

Najem stanovanj

Gospodarska rast se odraža tudi na nepremičninskem trgu, ki ponovno cveti. Povpraševanje po dolgoročnem najemu stanovanj narašča, ponudba pa temu ne sledi. Kot opozarja poslovni manager in nepremičninski agent pri Ljubljana nepremičnine d.o.o. Predrag Todić, obstaja za to kar nekaj razlogov. Opozarja na previsok, kar 25-odstotni davek, ki vsekakor ne spodbuja lastnike stanovanj, da bi se odločili za oddajo stanovanj. Ko lastnik stanovanja sešteje vse stroške, je hitro na 50 odstotkih. »Predlagam uvedbo 15-odstotnega davka na celotno obdobje najema, ne samo na 12 mesecev in splošno izboljšanje zaščite lastnikov nepremičnin,« svetuje nepremičninski agent. Ugodnejši davek bi spodbudil oddajanje stanovanj in omogočil večji zaslužek lastnikov stanovanj, kar bi se pozitivno odražalo v državnem proračunu.

Verjetno bi se v samem startu zanimali za najem manjšega stanovanja za obdobje enega leta, da malo preverite, kako boste zadovoljni s službo in kakšen je ljubljanski mestni utrip, in šele nato razmislili o morebitnem nakupu nepremičnine. Hitro boste ugotovili, da je ponudba majhnih in srednje velikih stanovanj omejena, da ni zanimivih stanovanj, predvsem pa ne lepo opremljenih. »Na ljubljanskem trgu nepremičnin primanjkuje stanovanj srednjega cenovnega razreda, kar pomeni, da primanjkuje predvsem stanovanj v velikosti od 50 do 60 m²; v cenovnem rangu od 500 do 600 evrov hitro poidejo s trga,« opozarja strokovnjak iz Ljubljana nepremičnine, ki je na nepremičninskem trgu prisotna več kot 20 let in je ena od najpomembnejših agencij v Ljubljani in njeni okolici.

»Odkar se pojavljajo kratkoročni najemi, v naši nepremičninski agenciji opažamo, podobno pa tudi kolegi iz drugih nepremičninskih agencij, da se na trgu pojavljajo tudi stanovanja, ki jih lastniki predhodno niso oddajali,« pojasnjuje Todić. Dolgoročnemu najemu je velik konkurent kratkoročna oddaja stanovanj, ki lastnikom stanovanja omogoča hitrejši in lažji zaslužek. Prav zato se stranke vedno pogosteje odločajo za nakup več stanovanj, ki jih potem ponudijo v najem. Vedeti moramo, da v zeleni prestolnici turistični mestni utrip raste in s tem tudi zanimanje po kratkoročnem najemu manjših stanovanj. Država poskuša rešiti najemniško problematiko tako, da gradi stanovanja. Nepremičninski strokovnjak meni, da to ni rešitev.

Ko boste končno našli zanimivo stanovanje, primerno tudi za vaš žep, stojite pred naslednjim izzivom, kako prepričati lastnika stanovanja, da ste vi tisti pravi najemnik, vreden njegovega zaupanja. Todić meni, da zakon ne ščiti najemodajalca, zato se ljudje niti ne odločajo za oddajanje stanovanj v najem. Dolgoletnemu nepremičninskemu agentu in strokovnjaku na področju nepremičnin, ki se lahko pohvali z 20 letno tradicijo, tako izkušenj in zanimivih zgodbic kar ne zmanjka. Najemodajalec zelo težko izseli najemnika, tudi če mu je ta demoliral stanovanje in pri vsaki novi oddaji stanovanja ima nekaj dodatnih stroškov z renoviranjem stanovanja, temu je potrebno dodati še 10-odstotkov, ki jih plača nepremičninski agenciji. »V praksi sem že videl primere, ko je trajalo tudi do dve leti, da je lastnica stanovanja dosegla izselitev najemnika, ki ni plačeval najemnine,« dodaja Todić. »Načeloma je od 85 do 90 odstotkov najemnikov korektnih, deset odstotkov ali manj pa nekorektnih. Vendar ravno zaradi teh desetih odstotkov je veliko stanovanj, ki se ne oddajajo. Veliko ljudi pa stanovanj ne odda tudi zato, ker dejansko ne potrebujejo dodatnega zaslužka,« še komentira nepremičninski agent.

Pa poglejmo še vaše pravice in obveznosti, ki jih lahko pričakujete kot ponosni najemnik stanovanja. Urejata jih 94. in 125. člen stanovanjskega zakona SZ-1-NPB8. Izpostavimo naj le dva:

  • za tekoče vzdrževanje stanovanja (manjša popravila, odprava manjših napak, ki nastanejo z običajno uporabo stvari, vzdrževanje čistoče) je zadolžen najemnik. V vsakem primeru se o popravilih obvesti najemnika;
  • če se zgodi, da nastane na stanovanju neka večja škoda, ali taka škoda grozi (počena cev), lastnik pa ni takoj neposredno dosegljiv, se seveda ta napaka odpravi, spravi se račun za popravilo ter se ga predloži lastniku, da ga poravna oz. se upošteva pri plačilu najemnine.