Evro-azijska železnica

Najdaljša neprekinjena železniška proga na svetu – 18.755 kilometrov od Lagosa v Portugalski do Singapurja

Evro-azijska železnica
Trasa evroazijske železnice na zemljevidu (risba A. Godeša)

Vsi smo že slišali za prestižna potovanja z vlakom Orient Express ali za transsibirsko železnico od Moskve do Vladivostoka, ki je začela obratovati že davnega leta 1904 v carski Rusiji. Do pred kratkim pa še nihče ni slišal za evro-azijsko transkontinentalno železnico od mesta Lagos na jugu Portugalske preko cele Evrope in Azije do Singapurja na drugi strani sveta. Seveda – ker je doslej še ni bilo. Manjkal je 414 kilometrski odsek skozi Laos. Po dokončanju celotna trasa železniške povezave meri v dolžino kar 18.751 kilometrov.
Decembra 2021 so odprli zadnji manjkajoči del železniške proge od kraja Boten ob kitajski meji do Vientiana, glavnega mesta Laosa. Proga je sodobna elektrificirana standardne širine.
Prve pogovore o gradnji so laoške in kitajske oblasti pričele pred 20 leti. Financiranje, gradnjo in tehnologijo so organizirali Kitajci. Gradnjo so pričeli leta 2016. Upočasnile so jo številne zamude, predvsem zaradi odstranjevanja neeksplodiranih min iz časov državljanske in vietnamske vojne v letih 1959-1975.
Na progi so zgradili 75 tunelov in 167 različno dolgih mostov, nova železnica pa omogoča hitrosti potniških vlakov do 160 km/h in tovornih do 120 km/h. Idealno potovanje skozi Evropo, Rusijo, rusko Sibirijo, Kitajsko in naprej na jug bi lahko trajalo vsega 21 dni. Seveda v idealnih razmerah in z dobro premišljenim potovalnim načrtom.
 Ob otvoritvi proge konec leta 2021 je bilo treba vozne karte za posamezne odseke še vedno rezervirati pri lokalnih železniških družbah. Ker ni bilo organizirane direktne povezave, je bilo treba med čakanjem na drug vlak kar nekajkrat prenočiti. Enodnevni postanki so bili nujni na primer v Lizboni, Madridu in Parizu. V Moskvi in Pekingu je bilo treba prespati vsaj dvakrat.

Več v reviji Gradbenik april 2023

Fotogalerija