GIC Gradnje: gradnja novega potniškega terminala na Brniku

Poslovno odličnost, natančnost in poštenosti so prepoznali tudi v družbi Fraport Slovenija.

GIC gradnje - terminal Brnik
Uporabna površina novega potniškega terminala bo 10.000 kvadratnih metrov.

Podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine spada med najuspešnejša gradbena podjetja v Sloveniji. V 30 letih je iz nič zraslo v podjetje, ki lahko realizira tudi najzahtevnejše projekte. Med največjimi deli, ki jih je pridobilo v zadnjih letih, je gradnja novega potniškega termina na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku.
 O gradnji terminala smo se pogovarjali z dr. Rokom Cajzekom, pomočnik direktorja podjetja GIC Gradnje.

Kaj vam pomeni pridobitev del za tako pomembnega naročnika kot je družba Fraport?
 
V naši družbi smo vedno usmerjeni k naročnikom in k njihovim zahtevam. Vseskozi stremimo k poslovni odličnosti, natančnosti in poštenosti, kar so zagotovo prepoznali tudi v družbi Fraport. Na odlično poslovno sodelovanje s celotno ekipo naročnika smo ponosni in prepričani v dober zaključek projekta.

Kateri so bili največji izzivi pri gradnji?
 
Gradnja potniškega terminala predstavlja izjemno zahtevno gradnjo, kajti na prvi pogled enostavne betonske konstrukcije so izjemnih razponov in izvedene visoko nad tlemi. Potrebni so bili kakovostni opaži, potrebna so bila zahtevna podpiranja konstrukcij ter seveda predhodna odranja delovnih površin, ki so zagotavljala pogoje za delo in maksimalno varnost vseh sodelujočih na projektu med izvajanjem del, po dokončanju vseh faz pa arhitektonsko zanimivo konstrukcijo s poudarkom na vidnih betonih. Posebnost je tudi finalni tlak, ki v svoji strukturi in teksturi predstavlja znamenitosti Slovenije.

Finalni tlak v svoji strukturi in teksturi predstavlja znamenitosti Slovenije. 

Tako velika gradnja za Fraport bo gotovo tudi dobra referenca za vaše prihodnje posle?
 
Drži, ponosni smo na vsak uspešno dokončan projekt, na izgradnjo potniškega terminala pa še posebej, saj bo potniški terminal prvo okno v svet vsakemu Slovencu, ki bo pričel svoje potovanje na Brniku, in prvi stik z našo državo vsakemu, ki bo z letalom pripotoval k nam. Pridobljena referenca bo zato zagotovo pripomogla tudi k nadaljnjemu uspešnemu poslovanju naše družbe.

Nov potniški terminal na Brniku v betonu, steklu in lesu 

Več v reviji Gradbenik april 2021