Hotel InterContinental

Ljubljanski center ima novo najvišjo zgradbo - hotel InterContinental s petimi zvezdicami. Hotel je, vsaj v našem merilu, objekt cele vrste superlativov.

Hotel InterContinental

Zgradba sega z ograjo na strehi 81 metrov in pol v višino, s konico antene pa celo do imaginarne mestne višinske meje zgradb sto metrov. Od skupaj 26 etaž je nad visokim pritličjem še 21 nadstropij, spodaj pa so zgradili štiri kletne etaže. Hotel ima tudi bazen z razgledom v 18. nadstropju.
Gradbena dela so se pričela februarja 2016. Temeljno ploščo so izdelali asimetrično, pod osrednjim stolpom debeline 3,2 metrov, pod podzemnim parkiriščem izven jedra pa debeline 0,7 metra. Tudi postavitev gradbenih žerjavov je bila zaradi omejenega prostora skoraj projekt zase.
Gradnja nadzemnega dela se je pričela junija 2016. V spodnjem delu objekta je bila najzahtevnejša gradnja poševnih nosilnih stebrov, ki jih deloma sekajo medetažne plošče, zgoraj pa gradnja bazena v 18. nadstropju. Transport betona so izvedli do šestega nadstropja z mobilnimi betonskimi črpalkami, v višja nadstropja pa so ga dvigali z dvema žerjavoma v kontejnerjih s prostornino dveh kubičnih metrov. Gradnja posamezne nadzemne etaže je bila načrtovana po posameznih območjih tlorisa s taktom enega tedna, oziroma skupaj 9 mesecev. Pri gradnji so uporabljali večinoma betone visoke trdnosti, ki se sicer redkeje uporabljajo. Skupaj so vgradili več kot 13.000 kubičnih metrov betona različnih trdnostnih razredov, od tega samo v talno ploščo 2.264 kubičnih metrov. Fasado objekta so zaradi omejenih rokov pričeli vgrajevati že med gradnjo zgornjih etaž.
Več v reviji Gradbenik