Kesonska hidroizolacija Preprufe

Pri gradnji na slabo nosilnih terenih s prisotno talno vodo potrebujemo hidroizolacijo, ki bo nudila veliko varnosti in omogočila izvedbo v vseh letnih časih. Najvarnejši sistem s 30-letno uspešno uporabo v svetu in v Sloveniji je sistem Preprufe.

Kesonska hidroizolacija Preprufe

Preprufe je poseben tip membranske hidroizolacije iz sintetične folije na bazi HDPE, s posebnim patentiranim nanosom, ki v kontaktu s svežim betonom zreagira v trajno elastičen lepljiv spoj, z visoko adhezijo. S tem je doseženo popolno vodotesno zlepljenje med Preprufe membrano in betonom. Ob tem trajna elastičnost površinskega spoja in velik raztezek membrane ob pretrgu preprečujeta poškodbe, ki bi lahko nastale zaradi morebitnih napetosti v talni plošči (nastanek razpok ali dilatiranje v linijah delovnih stikov). Membrana ima zelo veliko pretržno silo in velik raztezek pri pretrgu ter posledično veliko odpornost na prebojne učinke.
Ker je Preprufe hidroizolacija, za razliko od ostalih membran, zlepljena z glavno konstrukcijo (in ne s podložnim betonom), je tako neodvisna od podlage, se lahko vgrajuje tudi na podlago iz uvaljanega finalnega sloja tampona prekritega s PP geotekstilom ustrezne trdnosti (prebodna trdnost > 2000N). Na Preprufe se ne vgrajuje zaščitnega betona, pač pa se vgradi direktno armatura in glavna plošča.

Več v reviji Gradbenik