Lahki betoni iz ekspandirane gline Liapor®

Trajnostno gradnjo lahko presojamo le na osnovi celovitih okoljskih, ekonomskih in družbenih meril. Lahki betoni na osnovi ekspandirane gline Liapor® predstavljajo dober primer okoljske trajnostne sestavine sodobne gradnje.

Lahki betoni iz ekspandirane gline Liapor®

Glina je naravno gradivo. Osnovna surovina za vse Liapor® proizvode je čista, skorajda 180 milijonov let stara Lias glina, ki jo žgejo v rotacijski peči pri temperaturah od 1000 °C do 1200 °C oziroma pri temperaturi tališča, ko v materialu začnejo nastajati plini, ki povzročajo nabrekanje in poroznost jeder žganega materiala. Pri tem postopku zgorijo vsi enakomerno porazdeljeni organski delci, ki so sestavni del gline. Kroglice ekspandirajo in nastane z zračnimi porami prepredena keramična Liapor ekspandirana glina.
Porozna struktura v materialu ostane tudi po ohladitvi, vendar z novimi karakteristikami materiala, s točno definirano težo, velikostjo in trdnostjo. Liapor® ima idealno obliko zrn: površina je zmerno groba in zaprta, v notranjosti je enotna s fino strukturo por. Z majhno težo ima proizvod Liapor® optimalno trdnost zrn in s tem najboljše pogoje za dober gradbeni material.
Liapor® ekspandirana glina omogoča vsestransko uporabo in jo je moč uporabiti tudi na različnih področjih v gradnji. Je optimalna rešitev za posebne aplikacije in predstavlja za projektante in druge načrtovalce nove trajnostne izzive. Seštevek dobrih lastnosti in prednosti optimira uporabo in daje prednost pred običajnimi betoni.

Več v reviji Gradbenik