Letališče Istanbul

Ko bo novo letališče v Turčiji ob Črnem morju končano, bo največje na svetu. Imelo bo šest aktivnih pristajalnih stez in dve pomožni, sprejelo pa bo lahko do 250 milijonov potnikov na leto.

Letališče Istanbul

Zaradi močno povečanega letalskega prometa in s tem premajhnih kapacitet dveh istanbulskih letališč so se v Turčiji leta 2013 odločili, da zgradijo novo letališče približno 35 kilometrov severozahodno od centra Istanbula.Šestega aprila 2019 so vse letališke operacije iz dotedanjega glavnega letališča Atatürk prenesli na novo letališče Istanbul Airport. Od tega datuma naprej nosi novo letališče tudi mednarodno razpoznavno kratico istanbulskega letališča IST. Štiri letališke pristajalne steze in velik del potniških terminalov že obratuje, dodatne tovorne in servisne kapacitete pa so še v gradnji.

Na razpisu leta 2013 je zmagal konzorcij turških podjetij Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon. Za 25-letni najem od leta 2018 naprej (ko naj bi bila zaključena prva faza projekta) so morali plačati državi dobrih 26 milijard evrov. Arhitekturno načrtovanje je prevzela mednarodna družba Grimshaw Architects skupaj z norveškim podjetjem Nordic Office of Architecture in londonsko družbo Studio Haptic. Pri oblikovanju 96 metrov visokega letališkega nadzornega stolpa v obliki tulipana, turškega nacionalnega simbola, sta sodelovala tudi ameriški AECOM in italijanski oblikovalski studio Pininfarina, zanj pa so prejeli nagrado za najboljši infrastrukturni projekt leta 2016.