Membrane na strehi kot češnja na torti

Marsikdo je še vedno precej skeptičen glede ravne strehe in njene trajnosti. Če se načrtovanja lotimo premišljeno in uporabimo vse razpoložljivo znanje in primerne materiale, lahko življenjsko dobo strehe podvojimo ali celo potrojimo.

Membrane na strehi kot češnja na torti

Govorimo o obrnjenih ravnih strehah, ki omogočijo zaščito hidroizolacije pred mehanskimi, temperaturnimi ter drugimi poškodbami. Seveda pa lahko sestavo obrnjenih ravnih streh še dodatno izboljšamo z uporabo pravih membran. Poglejmo si dve najpomembnejši:

1. Sloj za pospešeno odvodnjavanje vode: FIBRANskin SEAL
Membrana FIBRANskin SEAL pomaga pospešeno odvodnjavati, ne da bi ovirala prehod pare. Hkrati pa lahko deluje tudi kot ločilni sloj in preprečuje infiltracijo manjših delcev v sistem.
Glavni cilj obrnjene ravne strehe je z zaščito hidroizolacije ustvariti trajno ravno streho, ki omogoča nešteto finalnih obdelav - pohodna, nepohodna, povozna itn. - brez posebnih prilagajanj spodnje sestave sklopa. Voda lahko poleg hipne ohladitve s seboj prinese tudi majhne delce, ki se lahko infiltrirajo med ploščami, zato pri obrnjeni strehi ni cilj, da vodo spuščamo v sistem. Z uporabo membrane za pospešeno odvodnjavanje se temu elegantno izognemo že na zgornjem nivoju, kar predstavlja res dobro nadgradnjo sistema.

2. Ločilni, drenažni in filtracijski sloj: FIBRANfilter SF-32
Pri finalnih obdelavah, kot sta povozna površina ali zelena streha, oz. pri parno zelo zaprtih obdelavah, kot je cementni estrih v kombinaciji s keramiko, je priporočljivo uporabiti membrano, ki deluje kot ločilni ter drenažni sloj.

Več v reviji Gradbenik