Nenavadni vietnamski mostovi

Vietnam po številu prebivalstva za nekaj milijonov ljudi presega Nemčijo. Država se zelo hitro razvija, v zadnjih desetih letih je tam zraslo več mostov kot marsikje na zahodu.

Nenavadni vietnamski mostovi

Diplomatske odnose z ZDA je Vietnam po dvanajstletni vojni ponovno vzpostavil leta 1995. Od takrat traja liberalizacija gospodarstva in vključevanje v svetovno trgovino. V zadnjih desetih letih je država postala pomemben proizvajalec računalnikov in komunikacijske opreme. Vietnam postaja najhitreje rastoča azijska država.
Vzporedno s širjenjem proizvodnje industrijskih izdelkov in vključevanjem v mednarodno trgovino so pričeli vlagati v razvoj infrastrukture. Vodni transport je še vedno prevladujoč način prevoza blaga in ljudi. Imajo kar 17.700 kilometrov plovnih poti. V lokalnem osebnem prometu je še vedno največ kolesarjev in mopedistov. V zadnjih petnajstih letih pa so zgradili številne nove ceste in mostove.
Prihodnje leto bodo pričeli z gradnjo nove hitre železniške proge, ki bo povezovala sever dežele z jugom v dolžini 1.570 kilometrov. Uporabili bodo japonsko tehnologijo Shinkansen, ki omogoča hitrosti do 350 km/h.
Dežela ponuja turistom ogled številnih ostankov preteklosti. Mnogi od objektov so še vedno v uporabi. Mednje lahko štejemo tudi številne nenavadne mostove.
Jekleni Zmajski most čez reko Han v mestu Da Nang so si arhitekti zamislili kot pravljičnega zmaja, ki leti proti Vzhodnemu morju. V ta namen so oblikovali nosilne loke in ob zaključku gradbenih del instalirali nanje raznobarvna LED svetila. Graditi so ga začeli leta 2009 in ga dali v uporabo leta 2013.

Več v tiskani izdaji oktobrske številke revije Gradbenik