Podlage in lepila za talne obloge

Izbor talnih oblog tako po izgledu kot sestavi je pester, kot še nikoli. Nenehno se preizkušajo nove formule in oblike. Da pa bo vse skupaj zanimivejše, se spreminjajo tudi podlage, na katere se ti materiali polagajo ali lepijo.

Murexin - talne obloge
Lepljenje talnih oblog zahteva kvalitetno lepilo in veščo roko.

Kadar imamo kombinacijo s talnim gretjem je ogrevalno/izsušitveni protokol talnega gretja osnova za zanesljivo nadgradnjo. Odlično bi bilo, če bi izvajalci vgrajevali trasirno sidro, ki nam pove lokacijo, kjer se cevi za talno gretje ne nahajajo in s tem omogočajo enostavne meritve preostale količine vlage s karbidno metodo (izkop materiala).
Za enostavnejše primere uporabimo hitro sušeče polimerne disperzije, kot sta Murexin D7 ali močnejši Murexin AG3, ki s svojimi kratkimi polimeri prodreta globoko tudi skozi najmanjše pore, povežeta nestabilne delce v celoto ter hkrati delujeta protiprašno in ne dovolita izravnalni masi ali lepilu prevelike izgube vode oz. tekočine v podlago.
Pri večjih poškodbah oz. kadar gre za zahteve po močnejši podlagi zaradi nadgradnje z masivnim parketom, linolejem ipd., se podlaga lahko utrdi tudi z 2K epoksidnimi smolami, kot je Kemapox Link na vodni osnovi, Kemapox Fill 1000 oz. Kemapox Grund 2012 ali poliuretanskimi premazi, kot je Murexin PU 5 Express. V primeru nadgradnje z izravnalnimi masami se glede na vrsto premaza le-ti posujejo s suhim in pranim kremenovim peskom ali premažejo z veznimi premazi, kot sta Murexin D4 Rapid ali DX 9.
Lepljenje parketa zahteva dobro pripravljen in aklimatiziran parket, kvalitetno lepilo in veščo roko. Fiksiranje tekstilnih in PVC plošč se lahko lotimo na več načinov. Lepljenje PVC in vinilnih oblog v zvitku pa je kompleksnejši projekt zaradi same sestave in navitja le-teh. Lepljenje LVT-ja oz. heterogenega PVC-ja v ploščah je predvsem odvisno od kvalitete materiala samega in dovolj močnega lepila.

Več v reviji Gradbenik oktober 2020