Priprava podlage za zaključne talne obloge

Zaključne talne obloge je možno kakovostno izvesti le na dozorele in dovolj suhe podlage ob spoštovanju temperaturnih pogojev v času izvedbe in poznejšega bivanja.

Priprava podlage za zaključne talne obloge

V gradbeni praksi ni nič nenavadnega, da se polaganje zaključnih oblog iz keramičnih ploščic izvaja celo naslednji dan po vgradnji estriha. Včasih je slišati celo razmišljanja, da je to povsem pravilno, ker se bo obloga na ta način bolje sprijela s še svežo podlago cementnega estriha.

Negativne posledice se v takšnih primerih pojavijo kaj kmalu, na zunanjih površinah ob prvem malo daljšem obdobju sončnega vremena, v notranjih prostorih pa zagotovo ob sezonskem zagonu ogrevanja. Vzrok za to je pojav napetosti zaradi krčenja estriha, ki povzroči oslabitev povezave med njim, lepilom in zaključno oblogo, kar vpliva na prenos nastalih razpok, ki nastanejo v estrihu zaradi hidrometričnega krčenja v zaključno oblogo. V določenih primerih pride do lokalnega odstopanja predvsem na mestih dilatacij, v skrajnih pa tudi do ploskovnega odstopanja od podlage.

Temu se lahko preventivno izognemo že v fazi izvedbe podlag. Pri nas se v ta namen najpogosteje izvajajo estrihi na osnovi cementnih veziv, ki pa se glede svojih osnovnih lastnosti in vsebnosti namenskih kemijskih dodatkov za hitrejše strjevanje in sušenje med seboj razlikujejo. Nekateri proizvajalci imajo v svoji ponudbi tudi gotove (pripravljene) suhe mešanice za estrihe, pri katerih je sestava optimirana. S tem se možnosti odstopanja od deklariranih lastnosti še bistveno zmanjšajo.

 

Več v reviji Gradbenik