Under - tam spodaj na severu

Gostje v restavraciji na jugu Norveške bodo lahko kmalu uživali ob pogledu na jate rib v mrzlih in divjih vodah Severnega morja. Veliko panoramsko okno restavracije Under je namreč nekaj metrov pod morsko gladino.

Under - tam spodaj na severu

Prvo evropsko podvodno restavracijo so pričeli graditi sredi januarja 2018. Gradbeno podjetje BRG je zunanjo lupino bodoče zgradbe pričelo graditi na jeklenem splavu, zasidranem na pomolu nasproti predvidene lokacije restavracije. Do konca julija je bil gotov zunanji plašč, potem pa so celotno konstrukcijo prepeljali čez zaliv, jo do dobre polovice potopili v vodo in jo pritrdili na morsko dno. V ta namen so v morsko dno izvrtali 18 ležišč za jeklene nosilce. Šele zatem so nadaljevali z izdelavo notranje konstrukcije v treh nivojih. Poseben zalogaj je bila izvedba izolacij, izdelava prezračevalnih naprav, instalacij in kanalizacije.

Projekt je bil še zahtevnejši, ker zgradba ni enostaven betonski rezervoar, temveč se zaključi s panoramskim oknom globoko pod morsko gladino, na zgornjem koncu pa je v smeri obale odprt vhodni del. Na podlagi vremenskih poročil in dolgoletne statistike za to območje so izdelali projekcije zelo različnih vremenskih pogojev. Predvideli so tudi »tisočletne« valove. Na koncu so se odločili za izdelavo zunanjih železobetonskih sten debeline pol metra, celotna konstrukcija pa je rahlo ukrivljena, da bi se lažje upirala valovom. Na spodnjem delu so vgradili ogromno, 3,5 metrov visoko in 11 metrov široko panoramsko okno iz akrilnega stekla.

Več v reviji Gradbenik