V Šiški najmodernejše nakupovalno središče

V Šiški v Ljubljani, na križišču Celovške ceste in ljubljanske obvoznice, poteka gradnja najmodernejšega nakupovalnega središča v Sloveniji.

V Šiški najmodernejše nakupovalno središče

Podjetje STRABAG, visoke gradnje d.o.o., je z investitorjem in upravljavcem nakupovalnega centra v Šiški, družbo SES – SPAR European Shopping Centres, v letu 2017 sklenilo dve gradbeni pogodbi, prvo za izkop in zaščito gradbene jame, ter pred dokončanjem del po prvi pogodbi še pogodbo za izvedbo grobih gradbenih del, jekleno nosilno konstrukcijo, streho in zunanjo ureditev nakupovalnega središča s približno 32.000 m² prodajnih površin in 1600 parkirnimi mesti v dveh podzemnih etažah.

Prvo fazo zaščite gradbene jame predstavljajo uvrtani AB piloti fi 80/150 cm, z vmesnimi jet grouting slopi fi 70/150 cm, ter izkop z zaščitno brežino v notranjosti jame. Temelji objekta so pod stebri in stenami izvedeni različnih širin (do 4,5 m) in višine 1,50 m. Nosilna konstrukcija objekta je monolitna armiranobetonska. Konstrukcijski sistem je mešan, tvorijo ga stene in stebri. Stene prenašajo glavnino vodoravnih sil (potres, veter …), stebri prenašajo vertikalno obtežbo. Objekt je tlorisno razdeljen na tri enote, ki so med seboj ločene z dilatacijami. Medetažne plošče nad 2. in 1. kletjo so klasične AB konstrukcije, debeline od 40 do 80 cm. Streha je zasnovana kot ločno ukrivljena jeklena konstrukcija, sestavljena iz škatlastih profilov. Preostali del jeklene konstrukcije je zasnovan kot klasična jeklena konstrukcija, sestavljena iz primarnih vroče valjanih vzdolžnih profilov HEA oz. HEB, ki so razporejeni v rastru 8,1 m.

Več v reviji Gradbenik