Industrijski tlaki za živilsko industrijo

Pri izbiri optimalnega sistema za izvedbo tlaka v prehrambni industriji, kjer je čistoča še posebej pomembna, je treba upoštevati različne dejavnike in jih prilagoditi vsakemu prostoru posebej.

Industrijski tlaki za živilsko industrijo

Živilska industrija je zaradi čistoče zelo zahtevna, še posebej ko gre za proizvodnjo hrane. Da bi zadostili vsem zahtevam projekta, je ključnega pomena razumevanje proizvodnega procesa naročnika. Proizvodnja hrane lahko poteka v mokrih ali suhih prostorih. Zelo pomembno je, da je na voljo čim več informacij o vrsti proizvodnje in načinu delovanja, da lahko predlagamo tlak, ki ustreza posameznim postopkom glede na intenzivnost proizvodnje in zahteve protidrsnosti.
Zelo pomemben dejavnik je tudi temperatura. Vedeti moramo, kako visoka temperatura je v neposrednem stiku s tlemi. Prav tako je bistvenega pomena ali se proizvajajo mlečni ali mesni izdelki. Pri mesni predelavi imamo več različnih sistemov, pomembno je tudi, ali se predeluje sveže meso, se pakirajo končni proizvodi ali se meso le skladišči.
V živilski proizvodnji je mogoče uporabiti sisteme na osnovi epoksidnih smol, vendar pa ne morejo biti vgrajeni v proizvodnem procesu, kjer je tlak v stiku z močnimi kislinami ali v teh prostorih prihaja do velikih temperaturnih razlik.
Cementni poliuretanski sistemi (CPU) se uporabljajo v primerih živilske industrije, kjer pričakujemo velike temperaturne razlike (temperaturni šoki), izjemno agresivne kisline, ki so v neposrednem stiku s tlakom, kjer je predmet proizvodnje npr. meso, ribe, mleko.


Pri projektiranju in izvedbi sistema za prehrambno industrijo je zelo pomembno izbrati pravi sistem tudi za stenske obloge.

Več v reviji Gradbenik november 2019