Kako do trajne hidroizolacije in trajne sanacija betona

Z naprednim sistemom PENETRON je uspešnost trajne sanacije z upoštevanjem pravilnih postopkov zagotovljena.

Greening: Trajne HI in trajne sanacija betona
Tehnološko napreden sistem PENETRON omogoča trajno sanacijo betonskih konstrukcij.

Sanacije betonskih objektov, ki so podvrženi napadom vode oziroma vlage, posledično pa vodijo k propadanju betona oz. AB konstrukcije, so področja, s katerimi se srečujejo tako lastniki in upravniki objektov kot tudi izbrani projektanti in gradbeni izvajalci.
Ekonomska logika večine lastnikov objektov je, da za sanacijo izberejo cenovno najugodnejšo t.i. »lepotno sanacijo«, ki se kmalu izkaže kot draga, neuporabna in časovno zelo omejena sanacija. Običajno izvajalec na mestih puščanja vode le-te prekrije s »čarobnimi premazi in sistemi injektiranja«, ki lastnikom oz. investitorjem omogoča začasni privid. Pri takih sanacijah ne gre za odpravljanja vzrokov za propadanje betona, AB konstrukcije in prodora vode, temveč zadostitvi željam lastnikov, da plačajo najnižjo možno ceno. Tovrstne rešitve lahko povzročijo, da se lastniki čez čas ponovno lotijo sanacije, ki je po navadi znova stroškovno ugodna. Na koncu zgodbe lahko ugotovijo, da niso rešili problema. Mnogokrat presežejo stroške, ki so jih načrtovali kot tudi stroške trajno načrtovane sanacije.
Prav bilo prav, da si v tem primeru poiščejo dodatno strokovno pomoč, ki lahko poda strokovno oceno o tem, v kakšni meri je objekt konstrukcijsko napaden.
Trajne sanacije se uspešni izvajalci lotijo celostno, kar pomeni, da si zagotovijo ustrezne podatke, ki jih pred sanacijskim projektom dobro proučijo in analizirajo. Pripravijo fazne postopke izvajanja in predvidijo, da so materiali, ki jih bodo uporabljali, kakovostni in da zagotavljajo uspešne trajne rešitve ter dolgoročno varnost in ekonomsko računico za investitorje.

Pri propadanju betona oz. AB konstrukcije je nujno poiskati strokovno pomoč, t.i. »lepotne sanacije« se kmalu izkažejo kot nekoristne in drage. 
 Trajno sanacijo omogoča tehnološko napreden sistem PENETRON. Ker je tretja generacija kristalizacijskih materialov PENETRON vodilna v svetu, je uspešnost trajne sanacije z upoštevanjem pravilnih postopkov zagotovljena. Imajo trajni globinski učinek ter postanejo integriran - sestavni del starega betona. Prav tako povečujejo njegovo tlačno trdnost in življenjsko dobo za dodatnih 60 let. Nanašajo se lahko na vse vrste betona in so uporabni v vseh okoljih.

Več v reviji Gradbenik maj 2021