Kako se soočiti z rastjo cen v gradbeništvu?

Konec marca 2023 je v vseh nemških medijih odjeknila novica, da bodo številna nemška gradbišča prenehala delovati, čeprav Nemčiji primanjkuje 700.000 stanovanjskih enot.

PlanRadar_rast cen v gradbeništvu

Kako je kaj takega sploh mogoče? Razlogov je več: pomanjkanje delovne sile in njena visoka cena, dražji gradbeni materiali in visoke cene energije.

Tudi v Sloveniji stanje ni nič boljše. Podobne težave pestijo tudi naše gradbeništvo, kar se odraža v izrazitem dvigu cen v gradbeništvu, ki je v zadnjih letih znašal od 20 do 50 % in še naprej raste. Kaj točno je pripomoglo k temu, preberite v nadaljevanju.

Pomanjkanje delovne sile

Največja težava številnih industrijskih panog v Sloveniji, tudi gradbeništva, je pomanjkanje delovne sile. Mnogi so svojo priložnost iskali v tujini. Opozoriti je treba tudi na to, da je gradbeništvo močno prizadeto zaradi staranja prebivalstva in vse manjšega zanimanja mladih za strokovno izobraževanje. Gradbenih delavcev in specializiranih obrtnikov je vse manj, zato so gradbena podjetja prisiljena uvažati delovno silo od zunaj. To potegne za sabo številne izzive kot so komunikacija, uvajanje novih sodelavcev v delo, organizacija dela itd.

Visoke cene gradbenega materiala in energije

Pandemija, ki jo je povzročil korona virus, je ves svet vrgla iz tira. Kmalu zatem, ko je svetovni trg začel okrevati od tega šoka, je sledil drugi - vojna v Ukrajini. Motnje dobavnih verig so povzročile dvig cen gradbenega materiala in negotovo dobavo. Cene energentov so se sprva močno dvignile, nato pa nekoliko stabilizirale, vendar se valu podražitev ni bilo mogoče izogniti, kot se v tem trenutku ne moremo izogniti negotovi prihodnosti nakupa energentov. Vse to otežuje dolgoročno načrtovanje in stabilnost, ki ju gradbeni projekti, ne glede na velikost, nujno potrebujejo.

Visoka inflacija in naraščajoče obrestne mere

Prej omenjeni dejavniki so se odrazili tudi v rasti inflacije, ki je iz meseca v mesec okoli 10,5 odstotka, ter v rasti stroškov zadolževanja. Gradbeni projekti se pogosto financirajo s posojili, zato velja omeniti, da so obrestne mere zdaj visoke. Zato ne preseneča, da vse te podražitve povzročajo preglavice investitorjem in izvajalcem.

Kako do prihrankov s PlanRadarjem?

PlanRadar je tehnološka rešitev za gradbeništvo, ki so jo ustvarili inženirji za inženirje in vse, ki se ukvarjajo z gradnjo. Eden od ciljev PlanRadarja je uporabnikom omogočiti učinkovito delo, tako da so projekti zaključeni pravočasno, brez plačila kazni in z minimalnimi stroški. Tako neugodno gospodarsko okolje je idealen trenutek za doseganje prihrankov na različnih segmentih poslovanja s pomočjo aplikacije PlanRadar.

PlanRadar_rast cen v gradbeništvu

1.) Centralizirano upravljanje dokumentacije 

Da bi se izognili plačilu kazni, je potrebna podrobna in posodobljena dokumentacija. Če lahko dokažete, kdaj in kako je bilo nekaj narejeno in kdo je to delal, imate neizpodbiten dokaz za morebitne nejasnosti ali spore.

PlanRadar ponuja sodobno upravljanje dokumentov brez nepotrebne papirologije. V PlanRadarju so vsi podatki shranjeni digitalno in so dostopni na kateri koli digitalni napravi (pametnem telefonu, tablici in računalniku). Vse svoje dokumente lahko organizirate in shranite v mape za predogled, do katerih lahko kadar koli dostopate od koder koli. Vsi načrti se samodejno posodobijo na najnovejšo različico, vendar ne skrbite, prejšnje različice so na voljo za primerjavo in spremljanje razvoja projekta. Naš sistem za upravljanje dokumentov omogoča iskanje po ključnih besedah, vsi podatki pa so varno arhivirani v oblaku.

2.) Prihranek časa

Ne pravijo, da je čas denar za nič. Pomanjkanje rokov in veliko število nadur je ena najpogostejših težav pri gradbenih projektih in predstavlja neposredno finančno škodo. Na inflacijo in rast cen ne morete vplivati, v vaših rokah pa so časovni prihranki, ki jih dosežete na dolgi rok in finančni prihranki. In to dobesedno!

Aplikacija PlanRadar vam omogoča deljenje kakršnih koli informacij s katerim koli članom ekipe, ne glede na to, ali gre za pošiljanje fotografij ali besedilnih in glasovnih sporočil. Informacije so vedno na dosegu roke, tudi ko ste na terenu. Osnutki soglasij in ostala dokumentacija se hranijo z datumskim in časovnim žigom, kar omogoča nadzor nad projektom in pretokom informacij. Ko imate vse informacije, lahko bolje spremljate projekt in pravočasno prepoznate morebitne izzive. Ni vam več treba porabiti časa za ročno vnašanje podatkov v Excelove preglednice po prihodu s terena v pisarno. O tem najbolje pričajo izkušnje naših uporabnikov Učka-svetovanja, ki s PlanRadarjem prihranijo tudi dve uri na dan!

Ker zdaj uporabljajo PlanRadar, jim ni več treba slikati napak na terenu, jim nato dodeliti referenčne točke v pisarni in jih poslati ustreznim članom ekipe. Zdaj fotografirajo na terenu, jih naložijo v aplikacijo skupaj z glasovnimi posnetki in zapiski ter jih pošljejo oblastem.

3.) Zadovoljna delovna sila 

Omenjeno je bilo že, da je eden največjih izzivov današnjega gradbeništva pomanjkanje delovne sile. Zato je zelo pomembno, da so vsi na gradbišču zadovoljni s komunikacijo in delovnim časom. Delavec, ki mu izven delovnega časa ni treba vsak dan ostati na gradbišču, je zadovoljen in produktiven delavec. Zahvaljujoč hitri in ciljni komunikaciji ni nepotrebne izgube časa in preverjanja, ali je zastavljena naloga opravljena. Vse je takoj vidno v aplikaciji PlanRadar.

Ko se projekt konča in je čas za izdelavo več sto strani dolgih končnih poročil, vam ni več treba ure in ure brskati po mapah v pisarni, saj so vsi podatki in načrti varno shranjeni v aplikaciji. To je veliko olajšanje za vse nadzorne inženirje in vodje gradbišč. PlanRadar tako neposredno vpliva na ugodno ravnotežje med delom in zasebnim življenjem, zmanjšuje stres in skrbi, da delovni čas ne uide izpod nadzora. Po drugi strani pa vsaka prihranjena ura nadur samodejno pomeni prihranek pri stroških za človeške vire. Win-win situacija!

Kakšna je napoved gradnje do konca leta?

Za zdaj nič ne kaže, da bi se cene energentov vrnile na ravni, ki smo jih imeli pred letom 2020, niti da bi prišlo do drastičnega znižanja inflacije. Zagotovo bodo obrestne mere ostale razmeroma visoke, zato bodo stroški zadolževanja visoki. Ne glede na to pa zaradi velike potrebe po stanovanjih zanimanje za stanovanjsko gradnjo ne bo usahnilo, prav tako ne kapitalski projekti, ki jih financira Evropska unija.

V času, ko šteje vsak evro in se nezadovoljstvo delavcev širi kot plimski val (vzemimo za primer samo stavke v Nemčiji ali proteste v Franciji), je zelo pomembno proaktivno poiskati načine za ne le prihranek denarja, temveč tudi povečanje zadovoljstva delavcev.

V tem članku smo našteli le nekaj možnosti, kot so preprečevanje plačila kazni, znatni prihranki pri nadurah in posledično zadovoljstvo delavcev. 

PlanRadar_rast cen v gradbeništvu

PlanRadar_rast cen v gradbeništvu