Obleka naredi človeka – fasada pa stavbo

Nekoč je bogato okrašena fasada že na daleč kazala premoženjski status lastnika in njegov položaj v družbi. Danes poleg te funkcije pomembno vlogo spet pridobiva funkcionalni vidik fasade.

Obleka naredi človeka – fasada pa stavbo

Funkcionalni vidik fasade se najbolj kaže v uporabi izolacijskih materialov, ki so hkrati elementi fasade, in v vse pogostejši uporabi električnih panelov za koriščenje sončne energije, ki nadomeščajo klasične fasade.

Z izboljšanimi lastnostmi stekla in iznajdbo plastičnih materialov v preteklem stoletju se je odprlo novo področje oblikovanja fasad. Plastični okenski okviri in rolete ter okrasni paneli iz plastike ali različnih kompozitnih materialov so pričeli dopolnjevati klasične lesene elemente. Tovrstne plošče dopolnjujejo tudi klasične omete iz mineralnih mešanic. Steklo kot fasadni element je postalo dobrodošlo za izvedbo celotnih steklenih fasad. Skupaj z betonom, jeklom in aluminijem ga uporabljajo tudi pri gradnji višjih in najvišjih zgradb.

S pocenitvijo LED polprevodniških elementov za osvetljevanje so fasade v tem desetletju dobile nove izrazne možnosti. Povečevanje moči svetil ob hkratni majhni porabi elektrike omogoča relativno varčno osvetljevanje pročelij in doseganje zanimivih svetlobnih efektov. Novi elektronski materiali, ki oddajajo svetlobo v celem vidnem spektru, lahko glede na željo uporabnika poljubno spreminjajo barvo. Vsaj na videz lahko tako spremenijo tudi obliko pročelja.

Več v reviji Gradbenik