Sanacija Aljaževega stolpa

Helios poskrbel za dolgotrajno protikorozijsko zaščito in zunanjo podobo Aljaževega stolpa. S pomočjo strokovnjakov na področju premazov bo eden od najbolj znanih slovenskih objektov še dolgo žarel v vsej svoji slavi in barvah.

Sanacija Aljaževega stolpa

V septembru je pod vodstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potekal projekt celostne obnove Aljaževega stolpa. Po prevozu v dolino so simbol slovenstva v roke dobili konzervatorji in strokovnjaki iz različnih strok.

Pomemben del obnove Aljaževega stolpa je predstavljala njegova protikorozijska zaščita, saj mora stolp kljubovati zahtevnim vremenskim pogojem v visokogorju in drugim poškodbam, ki nastanejo s časom. Zato je k projektu obnove s svojim ekspertnim znanjem na področju protikorozijske zaščite ter z donacijo ustreznih premazov pristopilo tudi podjetje Helios TBLUS, d.o.o. iz Domžal. Strokovnjaki iz Heliosa so skupaj z dr. Sašem Skaletom iz podjetja Skala Poljčane, ki je pripravil elaborat protikorozijske zaščite, izbrali ustrezne premaze ter nudili tehnično podporo in nadzor pri nanosu premazov.

Čeprav se Aljažev stolp nahaja sredi Triglavskega narodnega parka, v ruralnem okolju z nizko onesnaženostjo atmosfere, je bila predlagana korozijska kategorija, ki je za stopnjo višja od formalno ustrezne, saj se v bodoče pričakuje precej večje atmosferske korozijske obremenitve.

 

Več v reviji Gradbenik