Temeljna blazina Hidroproof

Z blazino Hidroproof stavbo zaščitimo pred talno vlago in radonom, izgubo toplote skozi tla pa zmanjšamo na minimum

Fragmat Tim: Hidroproof
S temeljno blazino po sistemu Hidroproof sočasno rešimo več problemov.

Namesto klasičnih pasovnih temeljev imamo betonsko ploščo, ki leži na neprekinjenem toplotnoizolacijskem sloju iz XPS plošč visoke nosilnosti, tako imenovani temeljni blazini, hidroizolacija pa je lahko vgrajena med spodnjim in zgornjim slojem toplotne izolacije ali na podložnem betonu, odvisno od izbranega sistema. V prispevku predstavljamo dve izpeljanki, Hidroproof self in Hidroproof radon.
Sistemska rešitev Hidroproof self se uporablja pri nepodkletenih nizkoenergijskih stavbah, kjer enoslojni hidroizolacijski sloj konstrukcijo ščiti pred talno vlago, ni pa primerna za vkopane stavbe v slabo dreniranem terenu ali terenu s prisotnostjo obilne talne vode.
Sistem izvedbe temeljne blazine po sistemu Hidroproof radon se prednostno uporablja na ogroženih območjih pri gradnji šol, vrtcev in stanovanjskih stavb. Pri tem sistemu horizontalno hidroizolacijo po klasičnem postopku navarimo neposredno na podloži beton, pod XPS izolacijski sloj.
 Zelo podobna rešitev kot je Hidroproof radon se uporablja tudi pri vkopanih stavbah v slabo dreniranem in s talno vodo obremenjenem terenu, le da je tu obvezna dvoslojna hidroizolacija, za katero uporabimo zelo odporne bitumenske trakove iz polimernega bitumna, ki so armirani s poliestrskim filcem, na primer Izotekt P4 APAO ali Izoelast P4 plus.

Več v reviji Gradbenik marec 2021

Fotogalerija