Toplotna izolacije fasade in vgradnja omaric senčil

Primer vgradnje podometne omarice zunanjih žaluzij na lesen ali plastičen okenski oz. vratni okvir

JUB: TI in vgradnja omaric senčil
Vgradnja roletnih omaric je še posebej težavna, saj običajno v večjem delu ali v celoti ležijo v toplotnoizolacijski oblogi.

Tehnično najzahtevnejši del vgradnje fasadnega toplotnoizolacijskega sistema je izvedba stika z elementi v fasadni zid vgrajenega stavbnega pohištva. Ta v fasadnem ovoju predstavlja najšibkejši in najbolj občutljiv detajl, ki pa kljub temu ne sme predstavljati mesto povečanih toplotnih izgub oziroma t.i. mesto toplotnega mostu. Ker gre za spoj konstrukcijskih sklopov in materialov, ki se pri temperaturnih obremenitvah različno raztezajo in krčijo, ga je potrebno izvesti predvsem trajno elastično, s čimer mu zagotovimo predvsem dolgotrajno in zanesljivo vodotesnost.
Vgradnja roletnih omaric je še posebej težavna, saj običajno v večjem delu ali v celoti ležijo v toplotnoizolacijski oblogi, zaradi česar moramo poskrbeti, da so dovolj čvrsto pritrjene na okenski oziroma vratni okvir, njihov stik s toplotnoizolacijskim sistemom pa mora biti izveden trajno elastično, saj jih pogosto obremenjujemo z dviganjem in spuščanjem rolet, žaluzij, komarnikov ali drugih v njih vgrajenih senčil. Ob vzdrževalnih in sanacijskih delih pa mora biti omogočen dostop in morebitna demontaža dela teh za vstop v le te.
 Način vgradnje je odvisen predvsem od lege, oblike in dimenzije roletnih omaric. V podrobnostih pa se razlikuje tudi med omaricami, ki so izdelane iz različnih materialov (pocinkana pločevina, PVC omarice, omarice iz gostejšega polistirena ali stirodurja …). Načeloma je toliko različnih omaric kolikor je različnih proizvajalcev le teh. Običajno so pravilnih oblik in nekaj centimetrov krajše od okenskih oziroma vratnih odprtin.

Več v reviji Gradbenik maj 2021