Trajna hidroizolacija

Razmišljanje o sedanjosti in prihodnosti betonskih objektov - zdaj je čas za spremembe

Greening
Penetron premaz zagotavlja hidroizolacijo in kemično zaščito

Beton je najbolj uporabljen gradbeni material na svetu, žal pa je tudi nepopoln: nešteto zgradb se poruši in statično oslabi že dolgo preden se izteče po projektu predvidena življenjska doba.
Ker voda in škodljive snovi, ki jih prenaša, prodrejo v beton, predvsem s kapilarno absorbcijo in zaradi hidrostatičnega tlaka, je za reševanje tega problema potreben »molekularni pristop«. Z mikro inženiringom se je razvil »integralni kristalizacijski hidroizolacijski sistem«, ki hkrati poveča trajnost betona in zelo učinkovito zmanjša njegovo prepustnost. Ta dodatna zaščita pomaga tudi pri odpravi številčnih možnih vzrokov, ki lahko resno poškodujejo in zmanjšajo življenjsko dobo vsakega objekta.
Z novo tehnologijo hidroizolacije, ki ščiti AB konstrukcijo, se onemogoči:
• propad armaturnega jekla in škodljivih vplivov korozije,
• preprečijo se poškodbe pri ponavljajočih ciklih zmrzovanja in odmrzovanja,
• onemogoči se alkalno-silikatne reakcije (ASR),
• nevtralizira se vdor agresivnih kemičnih snovi kot so kloridi, sulfati in kisline,
• prepreči se poškodbe zaradi luščenja betona.
Življenjska doba betona in armiranega jekla, obdelanega po novem hidroizolacijskem sistemu, je približno trikrat daljša od običajnega betona.
Sistem nove tehnologije, kot jo je na primer razvilo podjetje Penetron pomaga, da proizvajalci betona in gradbeni izvajalci zagotovijo posebne vrste betonov, ki ustrezajo in zadovoljujejo naraščajočim zahtevam gradbene industrije po boljši zmogljivosti betona in hidroizolacijske zaščite.

Več v reviji Gradbenik januar-februar 2021