Ugodje bivanja

Zaradi modernega načina življenja preživimo v notranjih prostorih okoli 90 odstotkov časa, kar pomeni, da na teden preživimo le 16 ur časa na prostem. Glede na ta podatek ni presenetljivo, da vedno znova iščemo načine kako narediti naše bivanje v prostoru čim prijetnejše.

Jub: ugodje bivanja
S pravo izbiro izdelkov ustvarjamo v prostoru ugodno klimo ter tako poskrbimo za svoje prijetno bivanje.

Močno se zavedamo možne onesnaženosti zunanjega zraka, medtem ko se bistveno manj zavedamo, da je prav tako, ali še bolj, lahko onesnažen tudi zrak v naših notranjih prostorih. Pa vendar je slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih lahko škodljiva za naše zdravje.
Za ugodje bivanja v naših prostorih v veliki meri lahko poskrbimo sami, na lokacijah, kjer je onesnažen tudi zunanji zrak, je zračenje smiselno urediti s prezračevalnim sistemom, na manj onesnaženih pa zadošča že redno odpiranje oken.
K ugodju bivanja pa lahko pripomorejo tudi temu namenjene aktivne barve. V JUB-u smo s piktogramom Wellbeing označili skupino izdelkov, ki imajo poleg dekorativne namembnosti še dodatno lastnost namenjeno k izboljšanju ugodja bivanja. Med njimi so:
JUPOL Bio silicate - bela silikatna notranja barva, ki zaradi višjega pH ne potrebuje konzervansov za zagotavljanje mikrobiološke neoporečnosti in je zato popolnoma varna za ljudi s preobčutljivostjo na konzervanse.
JUPOL Clima control - bela silikatna notranja barva, ki je po lastnostih sorodna JUPOL Bio silicatu, poleg tega pa ima dodatno sposobnost vezave prostega formaldehida v zraku.
JUPOL Bio apnena barva - bela notranja barva na osnovi gašenega apna z minimalno vsebnostjo sintetičnih snovi in konzervansov.
JUPOL Thermo - bela izolacijska notranja barva, ki zidnim površinam daje na otip topel občutek.

Več v reviji Gradbenik september 2020