Vodotesna zaščita v zemljo vkopane toplotnoizolacijske fasade in podzidka

Toplotnoizolacijsko fasado na področju podzidka in na v zemljo vkopanem delu fasadnega zidu pred vodo najbolj učinkovito zaščitimo s cementno vezano, enokomponentno elastično vodotesno maso Hidrostop Flex.

Vodotesna zaščita v zemljo vkopane toplotnoizolacijske fasade in podzidka

Vsak izkušeni gradbinec zelo dobro ve, da se hudič skriva v podrobnostih. V gradbeniškem žargonu so podrobnosti detajli. Velika večina detajlov mora rešiti dva problema: problem uravnoteženja učinkov delovanja materialov z različnim toplotnim raztezanjem (dilatacij), in še bolj pogosto, problem vdora vode v konstrukcijo (hidroizolacij). Še tako dobro zastavljen objekt je namreč obsojen na pospešeno propadanje, če se ti detajli opustijo, oziroma nepravilno izvedejo.

Moderne, nizko energetske hiše z ogrevanimi kletmi zahtevajo toplotno izolacijo ne le na z odbojem meteorne vode obremenjenem podzidku, ampak tudi na v zemljo vkopanem delu fasadnega zidu.

Velikokrat se pri tem zanemari detajl tesnjenja toplotnoizolacijske fasade, kar posebej v primerih, ko je ta pod nivojem terena, vodi v kapilarni dvig vlage po osnovnem ometu oziroma fasadnemu lepilu. Rezultat kapilarnega dviga je skoraj vedno transport v vodi topnih soli pod zaključni fasadni omet podzidka, oziroma v primeru, da je stik fasadnega toplotnoizolacijskega ometa s toplotnoizolacijskim sistemom podzidka nepravilno izveden, celo pod zaključni fasadni omet fasade.

Na nivoju sušenja kapilarne vlage v okolico prihaja do kristalizacije soli, ki so se z njo pripeljale pod površje fasadnega ometa. Kristalizacijski pritiski, ki pri tem nastanejo, so podobni pritiskom, ki nastanejo pri zmrzovanju vode. Tega ne more prenesti noben dekorativni zaključni omet podzidka (zaključni fasadni omet), pa naj bo še tako kakovosten.

Najbolj pogosta vidna posledica tega pojava na podzidkih, je mehurjenje in luščenje dekorativnega akrilnega ometa z obarvanim peskom.

Luščenje dekorativnega zaključnega ometa za podzidek 

 

Temu pojavu se enostavno izognemo s pravilno izvedbo vodotesne zaščite toplotnoizolacijske fasade z enokomponentno, elastično, vodotesno maso Hidrostop Flex.

Hidrostop Flex je, kot enokomponentna elastična tesnilna masa, posebej primeren za ta namen uporabe, saj lahko konsistenco pripravljene sveže mase poljubno nastavimo z dodajanjem ustrezne količine zamesne vode. Tako ga za nanos s čopičem pripravimo s približno 10 odstotkov več zamesne vode, kot za nanos z gladilko.

V primeru toplotnoizolacijske fasade na v zemljo vkopanem delu zidu, se fasader na delu zidu pod nivojem terena običajno sreča s površino bitumenske lepenke, ki je zelo neugodna za oprijem cementno vezanih lepil za toplotnoizolacijske obloge. V primeru podzidka in v zemljo vkopanega dela fasadnega sistema, se praviloma uporablja plošče iz ekstrudiranega polistirena, ki so glede oprijema še bolj neugodne. Hidrostop Flex je zaradi izredno visoke vsebnosti polimerov idealen vezni most med cementnim lepilom, s katerim v sistemu toplotnoizolacijske fasade lepimo toplotnoizolacijske plošče in obstoječo hidroizolacijo na površini zidu. Za kontaktni sloj ga pripravimo v plastični konsistenci za nanos s čopičem in nanesemo v enem sloju debeline ca. 1 mm.

Veliko pomembnejšo vlogo pa ima Hidrostop Flex nanesen na osnovni fasadni omet na delu podzidka oziroma vkopanega dela fasade. Ker mora služiti kot vodotesna zaščita, ga nanesemo v dveh slojih z gladilko, v skupni debelini najmanj 2 mm in največ 5 mm. Preiskave v našem laboratoriju so pokazale, da Hidrostop Flex nanesen na tak način vzdrži tudi do 7 barov pritiska vode, kar je več kot preveč pri tovrstni uporabi.

Izredna fleksibilnost in vodotesnost mase Hidrostop Flex sta garant učinkovitosti in dolgotrajnosti pri uporabi za vodotesno zaščitno toplotnoizolacijske fasade na področju podzidka in na vkopanem delu fasadnega zidu. A to ni bil naš edini cilj, ko smo razvijali ta proizvod. Zelo pomembno vodilo nam je bila uporabniška izkušnja. Zato smo proizvod formulirali tako, da bo čim lažji in čim mehkejši roki uporabnika.

Zelo dobra mazljivost v primeru nanosa s čopičem in lahka obdelovalnost pri nanosu z gladilko, pri s polimeri visoko modificiranih cementnih masah, namreč nista sami po sebi umevni. Nam sta uspeli in na to smo še posebej ponosni.

Detajl zaščite toplotnoizolacijskega ometa na v zemljo vkopanem zidu