ZAG je obiskal minister dr. Igor Papič

Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) je danes, 10. maja 2023, obiskal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije prof. dr. Igor Papič. Sprejela sta ga direktor ZAG-a doc. dr. Aleš Žnidarič in dr. Urška Kropf.

ZAG_obisk minister Papič
Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) je danes, 10. maja 2023, obiskal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije prof. dr. Igor Papič.

Direktor je predstavil ZAG ter področja raziskovalnega in strokovnega udejstvovanja. Minister je pohvalil sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanj. Direktor ZAG-a je izpostavil nekaj problematik: nizke plače v plačni skupini J, težave pri pridobivanju delovnih dovoljenj za tujce, relativno nizke vrednosti stabilnega financiranja v primerjavi z drugimi JRZ in povečanje skupnih stroškov zaradi nove stavbe v Logatcu.

Minister je povedal, da se ministrstvo zaveda teh problemov, da so sredi pogajanj glede plačne reforme ter da pripravljajo nova pravila za dodeljevanje sredstev za ustanoviteljske obveznosti. Izpostavil je, da se bodo sredstva za stabilno financiranje v prihodnjih letih še znatno povečevala. Vlada namerava v novelaciji ZRRID še dvigniti odstotek BDP za raziskave in razvoj in spodbuditi vlaganja v raziskovalno infrastrukturo. Nadejamo se lahko še večje avtonomije z upravljanjem sredstev, saj nameravajo sklade in razpise za vlaganja v raziskovalno infrastrukturo nadomestiti s povečanim stabilnim financiranjem.

V zadnjem delu enournega srečanja si je minister z veseljem ogledal mikrotomograf, halo konstrukcij in 3D robotsko roko, ter se na kratko pogovoril z nekaterimi ZAG-ovimi zaposlenimi.

ZAG_obisk minister Papič

Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju in aktivni izmenjavi informacij.